Nasz katalog (PDF - 24MB):

PPUH SOREL Sp. z o.o.
43-225 Wola, ul. Kopalniana 2
tel. 32 449 19 00 do 04
adres e-mail:
zamowienia@hurtownia-sorel.pl
Produkty firmy Olvita

Olej konopny w kapsułkach, 60 kapsułek - Olvita
1 kapsułka zawiera 1 g zimno tłoczonego oleju konopnego oraz 10 mg witaminy E
Składniki: zimno tłoczony olej konopny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, substancja utrzymująca wilgoć:glicerol, skrobia ziemniaczana, substancja utrzymująca wilgoć:sorbitol (E420), zagęstnik:przetworzone glony morskie Euchema, D-alfa tokoferol, emulgator:mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), substancja glazurująca:wosk carnauba (E903)
Opakowanie zawiera 30 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Zastosowanie: Do bezpośredniego spożycia, najlepiej w trakcie posiłku.
Kraj pochodzenia: Rumunia
Olej z czarnuszki egipskiej 120 kapsułek - Olvita
1 kapsułka zawiera 450 mg zimnotłoczonego oleju z czarnuszki egipskiej
Składniki: zimno tłoczony olej z czarnuszki egipskiej, żelatyna
Opakowanie zawiera 60 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Zastosowanie: Do bezpośredniego spożycia, najlepiej w trakcie posiłku.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Olej lniany - Olvita
Olej lniany nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego. Olej tłoczony jest metodą „na zimno”, dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład, jaki oferuje nam roślina.
Skład: 100% oleju lnianego nieoczyszczonego tłoczonego na zimno.
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
białko - 0,
węglowodany - 0g,
tłuszcze - 100g w tym: OMEGA-3: ∼50-62 %, OMEGA-6: ∼16%
Zastosowanie:
Do bezpośredniego spożycia w ilości 2-8 łyżek dziennie lub jako dodatek do surówek, sałatek lub innych potraw podawanych na zimno. Olej ten można również stosować, wg diety dr Budwig, w połączeniu z białym chudym serem i odtłuszczonym jogurtem oraz dodatkami.
Uwaga!
Olej lniany nieoczyszczony stosujemy tylko na zimno!
Przechowywanie oleju: Olej ten przechowuje się bezwzględnie w lodówce, szczelnie zamknięty korkiem.
Olej z czarnuszki - Olvita
Olvita olej z czarnuszki
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.
Zastosowanie:
W kuchni stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Nadaje korzenny smak.Stosowany bezpośrednio: 1-2 łyżeczek na dzień.
Olej z wiesiołka - Olvita
Olej z WIESIOŁKA tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej ten tłoczony jest z nasion wiesiołka dwuletniego.
Skład:
Olej z wiesiołka jest bogatym źródłem kwasu GLA, zawiera go około 9 % i ponadto około 70 % kwasu linolowego.
Zastosowanie:
W kosmetyce olej ten jest również naturalnym składnikiem dodawanym do kremów w celu poprawienia elastyczności skóry. Można stosować go również bezpośrednio na skórę.
Dawkowanie: 1,5 g dziennie.
Olej z pestek moreli - Olvita
Olej z pestek moreli tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.
Zastosowanie:
W diecie olej ten stosowany jest do różnego rodzaju sałatek lub bezpośredniego spożycia, 1 1,5 łyżeczki dziennie. Na co dzień polecany jest również do pielęgnacji ciała. Doskonale się wchłania i nawilża skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jest fantastycznym zamiennikiem balsamu, jako produkt w 100 % naturalny i pięknie pachnący.
Olej z lnianki - Olvita
Olej z lnianki (zwany rydzowym) tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Potoczna nazwa „lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica ,lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „na zimno”. Pamiętają go obecni 70-80 latkowie jako nieodłączny smak swojego dzieciństwa. Podawano go z chlebem, cebulą i solą. Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach lekko korzenny, kolor zaś złocisty.
Zastosowanie:
Polecany do spożywania na zimno do sałatek, surówek, potraw spożywanych na zimno. Fantastycznie komponuje się z cebulą i śledziami.
Olej z pestek dyni - Olvita
Olej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestek dyni (Cucurbita Pepo). Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach.
Skład:
Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Kwasy tłuszczowe nienasycone to ponad 80% z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy). Olej zawiera witaminy E, witaminy grupy B, A i D. Zawiera selen, potas i cynk. Olej z pestek dyni zawiera również takie substancje jak skwalen, fitosterole, citrulin, cucurbitin. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.
Zastosowanie:
W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje podany z lodami waniliowymi. Przechowywany w lodówce może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.
Olej arganowy - Olvita
Olvita olej araganowy
Olej arganowy tłoczony jest z jąder arganu. Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych.
Skład:
witamina E w ilości około 620 mg/kg
kwasy nienasycone w tym:
- kwas oleinowy 43-50%
- kwas linolenowy 29-37%
oraz kwasy nasycone:
- kwas palmitynowy 10-15%
- kwas stearynowy 4-8%.
Zastosowanie:
Olej można spożywać bezpośrednio 1-2 łyżek dziennie. W kuchni stosowany do różnego rodzaju sałat, surówek, kuskusu, kasz itp. Olej znajduje zastosowanie w kosmetyce Stosowany do masażu- wspaniale pobudza krążenie krwi.
Olej z nasion amarantusa - Olvita
Olej Amarantusowy tłoczony na zimno nieoczyszczony
Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa (w Polsce występującego pod nazwą Szarłat).
Skład:
kwasy nienasycone 55-80% w tym:
- kwas oleinowy 15-30%
- kwas linolowy 40-50%
SKWALEN 5 6,5g/100g produktu
Witamina E 5-10 mg/100g
Zastosowanie:
Olej wykorzystywany jest również w kosmetyce do pielęgnacji ciała i masażu. W szczególności bardzo polecany na delikatne partie skóry narażone na szybsze powstawanie zmarszczek, tj. twarz, szyja, dekolt. Spożywany tylko na zimno. Jako dodatek do różnych potraw lub do bezpośredniego spożycia. Należy spożywać 1 łyżkę dziennie, najlepiej w trakcie posiłku. W kosmetyce bez ograniczeń.
Olej arachidowy - Olvita
Otrzymywany jest z orzechów arachidowych. W postaci tłoczonej na zimno jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu.
Skład:
Zawiera 74 85 % ilość NNKT oraz fitosterole, witaminę E, magnez, potas, miedź i kwas foliowy. Zawiera naturalny antyutleniacz resweratrol.
Zastosowanie na zimno:
do sosów, sałatek, surówek i innych dań.
Zastosowanie w kosmetyce:
jako czysty olejek do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli. Mimo iż jest olejem półschnącym polecany jest (ze względu na swoje właściwości) bardzo suchej skórze, skłonnej do łuszczenia się, a także przy egzemie.
Olej z kiełków pszenicy - Olvita
Skład:
Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52 - 60%, kwas oleinowy 24 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E ( 150 mg/100g produktu).
Zastosowanie:
Oleje z zarodków pszennych bardzo dobrze komponuje się z surówkami, sałatkami i sosami. Swoją największą wartość stanowi spożywany na zimno.
Olej koperkowy - Olvita
Jest olejem tłoczonym z nasion kopru. Olej ma zabarwienie ciemno zielone i smak typowy dla rośliny kopru. W kuchni bardzo ciekawie komponuje się do sosów i zup, jako naturalna przyprawa.
Skład:
Skład kwasów tłuszczowych to w 80-90%
kwasy jednonienasyconenie w tym 70-80% kwas petroselinowy.
W swoim składzie zawiera również kwas oleinowy 6-10% i kwas linolowy 5-9%.
Zastosowanie: Olej można spożywać bezpośrednio 1-2 łyżek dziennie.
Olej krokoszowy - Olvita
Olej z krokosza bawarskiego (szafran właściwy) tłoczony na zimno nieoczyszczony
To wartościowy olej pozyskiwany w wyniku mechanicznego wytłaczania z nasion krokosza barwierskiego. Gatunek tejże rośliny uprawiany był już w starożytności (Egipt, Indie) pod kątem pozyskiwania nasion i kwiatów. Z nasion poprzez mechaniczne wyciskanie pozyskiwano olej, natomiast płatki kwiatów były źródłem silnego barwnika roślinnego (kartymina).
Skład:
63-79% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
14-24% kwasów jedno nienasyconych (omega-9),
tylko 3-10% kwasów tłuszczowych nasyconych.
Bogaty jest również w witaminę E ( około 35 mg/100g produktu) oraz fitosterole.
Zastosowanie:
Jest wykorzystywany do celów spożywczych i kosmetycznych.
W kuchni stosowany do: sałatek, sosów i wszelkich potraw podawanych na zimno.
Nie wymaga ścisłego dawkowania.
Olej kukurydziany - Olvita
Olej kukurydziany tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej kukurydziany tłoczony jest z zarodków kukurydzianych separowanych podczas przemiału ziarna kukurydzy.
Skład:
Olej kukurydziany składa się prawie wyłącznie z NNKT tj kwasu oleinowego (20-32%) i kwasu linolowego (40-68%). Olej kukurydziany zimno tłoczony jest jednym z zasobniejszych olejów w naturalną witaminę E, której posiada średni około 520 mg/kg. Zaliczany jest również do grupy olejów bogatych w fitosterole, których zawartość wynosi około 800-1000mg/100g.
Zastosowanie: Może być używany do sałatek i gotowania. Jednak z uwagi na wysoki poziom kwasów wielonienasyconych nie powinniśmy podgrzewać go powyżej 100° C.
Olej makowy - Olvita
Olej makowy tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej uzyskuje się przez tłoczenie na zimno najwyższej jakości nasion maku niebieskiego. Olej jest barwy jasnożółtej ma delikatny orzechowy smak i delikatny zapach charakterystyczny dla nasion maku.
Skład:
W swoim składzie zawiera 72-97% kwasów nienasyconych w tym 12-22% kwasu oleinowego i 60-75% kwasu linolowego.
Zastosowanie:
Stosowanie: 1 łyżka dziennie.
SYLIOMEGA-3 - Olvita
Olej z pszczelnika mołdawskiego i ostropestu plamistego.
Stworzony poprzez zmieszanie dwóch bardzo wartościowych olejów zimnotłoczonych nieoczyszczonych: z pszczelnika mołdawskiego oraz ostropestu plamistego.
Skład:
Fitosterole zwłaszcza β-Sitosterol , Stigmasterol, Campesterol.
Olej sezamowy - Olvita
Olej SEZAMOWY tłoczony na zimno nieoczyszczony
Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50 - 60%.
Skład:
W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych 84-90%. Olej sezamowy zawiera jednonienasycony kwas oleinowy 35-45% i wielonienasycony kwas linolowy 40-50%.
Olej z orzechów laskowych - Olvita
Olej z orzechów laskowych tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej z orzechów laskowych tłoczony na zimno posiada jasno żółtą barwę przyjemny orzechowy smak i zapach.
Skład:
W jego skład wchodzi; około 80-90% kwasu olejowego, 4-8% kwasu linolowego, kwas palmitynowy oraz witaminy E, B.
Zastosowanie:
Ze względu na bardzo intensywny aromat orzechowy doskonale komponuje jako dodatek do sałatek i surówek, nadając im niepowtarzalny smak. Zastosowanie kosmetyczne: Popularnie stosowany jest w przemyśle kosmetycznym jako czysty olej do ciała lub do masażu. Jest zalecany dla skóry suchej, dojrzałej, bladej, a także wrażliwej. Olej wykazuje pewne działanie ochronne, pielęgnujące, odżywcze i lekko tonizujące. Zawiera naturalny faktor ochronny 34.
Olej z orzecha włoskiego - Olvita
Olej z ORZECHA WŁOSKIEGO tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej z ostropestu - Olvita
Olej z OSTROPESTU tłoczony na zimno nieoczyszczony
Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce.
Skład:
Owoce ostropestu zawierają około 18% oleju zawartego w łusce i bielmie. Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego. Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny.
Zastosowanie:
Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Zastosowanie profilaktyczne: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek.
Olej z pestek winogron - Olvita
Olej z pestek WINOGRON tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej winogronowy tłoczony jest na zimno z pestek czerwonych winogron posiada zielono-żółtą (złotą) barwę o charakterystycznym winogronowo-orzechowym smaku i winogronowym zapachu.
Skład:
Olej winogronowy zimno tłoczony składa się z 83% z kwasów nienasyconych z czego jednonienasyconych 13% i wielonienasyconych 70% kwasów tłuszczowych nasyconych 8-9%. Olej zawiera naturalną witaminę E w ilości 5,14 mg/100ml.
Zastosowanie:
W kuchni głównie do stosowania na zimno, np. do sałatek, surówek i innych wykwintnych potraw podawanych na zimno. Nadaje się również do smażenia, cechuje go wysoka temperatura dymienia (powyżej 190ºC). Smażone potrawy nie przejmują smaku i zapachu oleju. Stosowany w celach kosmetycznych jest całkowite wchłaniany przez skórę sprawiając iż pozostawia ją nawilżoną i przyjemną w dotyku. Na skórze nie pozostawia tłustego filmu.
Olej z pestek WIŚNI 100 ml - Olvita
Olej z pestek WIŚNI tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Olej ten tłoczony jest na zimno z wyselekcjonowanych pestek wiśni.
Jest olejem jadalnym o przyjemnym smaku i zapachu.
W swoim składzie zawiera wiele cennych składników jak NNKT ( kwasy jednonienasycone 44% i kwasy wielonienasycone 40%) oraz witaminy, a także flawonoidy.
Olej ze słodkich migdałów - Olvita
Olej ze słodkich migdałów tłoczony na zimno nieoczyszczony
Olej z migdałów jest koloru jasno żółtego. Olej z migdałów używa się głównie do produkcji marcepanu.
Ponadto znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych potraw, a w szczególności do mięsa drobiowego i ryb.Doskonale komponuje się z sałatkami oraz deserami.
W kosmetyce olej ten zalicza się do najbardziej ekskluzywnych. Dodawany jest do balsamów, szamponów, odżywek i kremów.
Warto zauważyć iż wmasowany bezpośrednio w skórę wchłania się szybko i pozostawia miły zapach.
Zastosowanie:
Stosowany zewnętrznie wykazuje działanie: nawilżające, odżywcze, wygładzający zmarszczki. Uelastycznia skórę, a tym samym przyczynia się do zapobiegania powstawaniu rozstępów.
Skład:
Migdał zawiera :
65-70% kwasu oleinowego,
24-26% kwasu linolowego,
3-5 % kwasu palmitynowego,
20 % białka
oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz witaminy E,PP i z grupy B.